Thursday, March 22, 2018

Kuih Angkoo

 
 kuih angkoo
Untuk Kulit
3 cawan tepung pulut
1 cawan tepung gandum / *tepung ubi / 
1 sudu teh garam
500ml air
10 sudu makan minyak masak
Sedikit pewarna merah/kuning/hijau
Daun pisang sebagai alas. (boleh dipotong bentuk segiempat atau bentuk bulat)
*ubi keledek yang dibuang kulit
Untuk Inti
2 cawan kacang dhal (rendam lebih kurang 3 jam. Kemudian rebus hingga empuk. Selepas ia empuk, hancurkan menggunakan pengisar tangan)
1/2 cawan gula
1 sudu teh garam
2 sudu makan minyak masak
Cara-cara
Gaulkan kacang dhal yang telah dihancurkan bersama gula, garam dan minyak masak hingga sebati.
Ketepikan seketika sebelum digunakan.
Adun tepung bersama semua bahan untuk kulit tadi hingga sebati hingga boleh dibentukkan seperti bebola. (*termasuk ubi keledek yg telah dilenyek) 
Bentukkan sebesar bola ping pong. Masukkan inti kacang dhal.
Tekapkan bebola adunan berisi inti tadi dalam acuan berbentuk kura-kura.
Letakkan atas daun pisang tadi.
Masak dalam pengukus selama 10 - 15 minit (pastikan pengukus telah dipanaskan sebelum memasukkan kuih tadi)
Setelah masak,resepi kuih angkoo
Untuk Kulit
3 cawan tepung pulut
1 cawan tepung gandum / *tepung ubi / 
1 sudu teh garam
500ml air
10 sudu makan minyak masak
Sedikit pewarna merah/kuning/hijau
Daun pisang sebagai alas. (boleh dipotong bentuk segiempat atau bentuk bulat)
*ubi keledek yang dibuang kulit
Untuk Inti
2 cawan kacang dhal (rendam lebih kurang 3 jam. Kemudian rebus hingga empuk. Selepas ia empuk, hancurkan menggunakan pengisar tangan)
1/2 cawan gula
1 sudu teh garam
2 sudu makan minyak masak
Cara-cara
Gaulkan kacang dhal yang telah dihancurkan bersama gula, garam dan minyak masak hingga sebati.
Ketepikan seketika sebelum digunakan.
Adun tepung bersama semua bahan untuk kulit tadi hingga sebati hingga boleh dibentukkan seperti bebola. (*termasuk ubi keledek yg telah dilenyek) 
Bentukkan sebesar bola ping pong. Masukkan inti kacang dhal.
Tekapkan bebola adunan berisi inti tadi dalam acuan berbentuk kura-kura.
Letakkan atas daun pisang tadi.
Masak dalam pengukus selama 10 - 15 minit (pastikan pengukus telah dipanaskan sebelum memasukkan kuih tadi)
Setelah masak,,sapu sikit minyak di atas kuih supaya nampak berkilat dan cantik sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Pulut Mangga Thailand

Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan  3 biji mangga  2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...