Thursday, March 22, 2018

Kuih Cara Berlauk


Kuih Cara Berlauk
Oleh: Reen Khan Shariff
Bahan bahan: inti daging
250 gm daging kisar/cincang
1½ sudu rempah daging Babas
1 biji bawang besar - cincang
Garam/Gula secukup rasa
Daun bawang / Daun Sup
Cili merah - hiris halus
1 sudu besar minyak sapi
Cara cara:
Daging dibersihkan Cincang sampai halus.
Panaskan 1 sudu minyak sapi dan tumis bawang yang telah dicincang. Kemudian bila bawang dah kekuningan, masukkan rempah kari dan goreng sampai wangi. Masukkan daging dan masaklah sampai kering. Sejukkan.
Bahan bahan: Bancuhan Tepung
3 cawan tepung gandum diayak
3 cawan santan
3 cawan air
4 biji telur gred A
Sedikit garam
1 sudu besar minyak sapi
Sedikit pewarna kuning telur
Cara cara:
semua bahan bahan bancuhan tepung masukkan ke dalam blender.kemudian blender sehingga sebati ..kemudian tapis.
Panaskan oven pada suhu 160C. 20minit.
Letakkan acuan kuih bakar di atas dapur, bubuh ½ sudu minyak sapi dan panaskan. Bila minyak sudah panas, perlahankan api dan tuangkan bancuhan tepung tadi hingga paras ¾ penuh ke dalam acuan.
Biar kira kira 5 minit, pastu sudukan lauk daging ke dalam bancuhan tepung dalam acuan perlahan lahan. Mulakan di bahagian tengah dan kemudian dalam setiap lekuk acuan. Akhir sekali, taburkan daun bawang,daun sup dan cili merah. Bila nampak garing pada bahagian tepi kuih, masukkan ke dalam oven suhu 180 C selama 20 minit atau sehingga garing yang anda suka. Saya guna api atas bawah.

No comments:

Pulut Mangga Thailand

Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan  3 biji mangga  2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...