Monday, June 25, 2012

Kerabu selom bersama daun limau purut


 Bahan-bahan:

2 ikat selom (di hiris halus)
3 helai daun limau purut (dihiris halus)
1/2 cawan kelapa putih- disangrai sedikit hingga kering dan wangi. (jangan sampai hangus)
1 tangkai cili merah dihiris
**6 biji cili padi
**2 biji cili merah
**sedikit belacan dibakar 
 3 biji bawang besar di hiris halus 
segenggam udang kering dibersihkan disangai dan di tumbuk halus

@kisar / tumbuk halus semua bahan bertanda **jadikan seperti sambal belacan 
1 biji limau nipis saiz besar-diperah jusnya
garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:

1 Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk besar. Perahkan jus limau nipis. Boleh tambah kalau suka lebih masam. Masukkan garam dan gula secukupnya. Gaul sebati.

2. Sedia dihidangkan.
 @ daun limau purut boleh juga diganti dengan bunga kantan.



1 comment:

Unknown said...

salam Reen
sedapnya nampak kerabu tu macam ak buat je

Pulut Mangga Thailand

Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan  3 biji mangga  2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...