Sunday, June 24, 2012

Ayam masak merah


BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam
2 biji bawang besar- dipotong membulat
3 cm kulit kayu manis
3 biji bunga lawang
5 biji bunga cengkih
2 batang serai-dititik
8 sudu besar sos tomato
6 sudu besar cili sos
3 sudu besar gula
Garam secukup rasa
1 tin kacang peas
6 biji cendawan butang di hiris  

BAHAN-BAHAN DIKISAR:
 8 biji cili kering
5 biji bawang merah
3 biji ulas bawang putih
3 cm halia

CARA MEMASAK :

-Semua bahan-bahan dikisar perlu dipotong kecil-kecil . Cili kering perlu direbus dahulu atau direndam dalam air panas supaya menjadi lembut dan mudah dikisar.

- Ayam dibersihkan kemudian dipotong dan digaul dengan garam dan kunyit.Panaskan 2 cawan minyak dan goreng ayam sehingga masak . Kalau suka boleh biar sampai garing.

-Panaskan minyak dan tumiskan kayu manis + bunga lawang + bunga cengkih dahulu sehingga terbit bau wangi kemudian boleh la dimasukkan bahan-bahan dikisar serta serai . Kacau semua bahan dan biarkan sampai sambal masak kemudian masukkan sos cili , sos tomato,cendawan butang yang dihiris,kacang peas dan bawang besar serta kacau lagi . Masukkan gula dan garam .

-Kemudian masukkan ayam ke dalam sambal dan gaul rata sampai mesra . Terus mengacau untuk 10 minit lagi dan boleh lah dimatikan api dapur.

2 comments:

dari dapur nasya said...

sedapnya kak Reen....kena ngan nasi hujan panas nie.

REEN KHAN SHARIFF said...

terima kasih nasya

Pulut Mangga Thailand

Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan  3 biji mangga  2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...