Monday, January 9, 2012
Lepat pisang berinti kelapa
lepat pisang berinti kelapa
BAHAN-BAHAN :
6 biji pisang masak (buang kulit)
1 cawan gula
2 cawan tepung gandum (ayak)
½ biji kelapa parut
½ sudu teh garam
Daun pisang secukupnya (layur diatas api)
CARA-CARA :
Panaskan pengukus.
Kisar kesemua bahan kecuali kelapa parut dan daun pisang hingga sebati
Ambil sekeping daun pisang, letakkan 1 sudu adunan pisang ditengah-tengahnya
secara memanjang
Letakkan 1 sudu teh kelapa parut di tengah-tengahnya
sebagai inti
Tutup kelapa parut tadi dengan 1 sudu adunan pisang
Balut adunan itu dengan lipat kedua-dua hujung daun itu ke bawah supaya menjadi lipatan berukuran 12×11 cm
Buat sehingga habis
Letakkan dalam dulang pengukus dan kukus selama ½ jam atau hingga masak
Sedia untuk dihidangkan
Pulut Mangga Thailand
Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan 3 biji mangga 2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...
-
Simple saja menu ini.. permintaan dari anak mama..alif..hari sabtu hari rutin kami sekeluarga menbeli belah di supermarket yang terkenal d...
-
Asalamualaikum semua ... Lama sungguh reen tidak menjengah dapur reen ini.. masih kemas cuma sunyi saja ..maaf sangat sangat reen terlalu...