- 20 ekor udang harimau
- *20 tangkai cili kering (rebus)
- *1 biji bawang besar
- *2 ulas bawang putih
- *1/2 inci lengkuas
- *1 inci halia
- 1 biji bawang besar (dipotong bulat)
- Sos cili, sos tomato, sos tiram dan garam secukupnya
- 1 sdt madu
- 2 helai daun limau purut
- Minyak untuk menumis
Cara-cara
- Udang dicuci bersih. Kisar bahan yang bertanda *
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar tadi hingga garing dan naik minyak.
- Masukkan udang dan gaul sebati hingga udang 1/2 masak.
- Masukkan semua jenis sos dan garam secukupnya ikut selera.
- Akhir sekali masukkan madu, daun limau purut dan bawang besar yang dipotong bulat.
4 comments:
Assalamualaikum sdp nya npk udnag masak 3 ras tu biasa buat dgn ikan grg je...boleh lah cuba ni...
my peberet udang ne....sedapnye
Mat tghari Kak Reen
mesti sedap sos udang 3 rasa tu kan..makan ngan nasi putih je..sodap.
kalau besau lg udang..urmmmm..lg menyelerakan
Post a Comment