Thursday, October 20, 2011

Kuih Abuk Abuk Moden

Bahan bahan 1 cawan sagu biji yang berwarna merah jambu 1 cawan sagu biji yang berwarna hijau sedikit garam 1/2 cawan gula 1 cawan kelapa parut putih
cara caranya
Bilas sagu dengan air bersih dan toskan Campurkan sagu biji dengan kelapa dan gram. asingkan warna sagu merah dan sagu hijau Gaul rata.ambil acuan putri ayu.sapu minyak pada acuan. masukkan sagu merah ke acuan puteri ayu separuh dari acuan kukus 3-4 minit. kemudian masukan pula sagu warna hijau ke atas sagu warna merah taditekan sagu tu menjadi manpat dan kukus lagi 5 minit atau sehingga sagu menjadi masakkeluarkan dari acuan .simpan di dalam bekas kedap udara untuk mengelakkan kuih menjadi keras jika terdedah dengan udara.

3 comments:

rahel said...

Mat mlm Kak Reen,canteknye warna-warni kuih tu...geram nengok..nak ambik seketui..hihi.

norlie said...

cantiknya kueh ni.. sayang nk makan

CT Delima said...

As'salam Reen

sedap juga ni, tak pernah buat sagu biji ala2 kuih seri muka bentuknya..cantik :)

kongsiresepi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...