Pulut Mangga Thailand


Pulut Mangga Thailand
Bahan-bahan 
3 biji mangga 
2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional)

Pulut Kukus

Bahan bahan:
2 cawan beras pulut – rendam sel 4 jam
1/2 santan pekat + air secukupnya + 1/4 sudu kecil garam
2 helai daun pandan – carikkan
Cara-cara :
Tos pulut dan masukkan dalam pengukus. Kukus selama 15 minit. Angkat dan masukkan ke dalam bekas.
Tuang santan yang digaul bersama garam. Gaul bersama santan hingga rata. Tuang santan sedikit sedikit sehingga pulut lembut. 
Masukkan kembali pulut ke dalam pengukus bersama daun pandan dan kukus semula selama 15 minit atau hingga masak.

Sos santan
Bahan bahan:
1/2 cawan santan kotak
1 cawan air 
1 sudu kecil garam - mesti ada rasa masin
1 helai daun pandan 
1 sudu kecil tepung jagung - larutkan dgn sedikit air
Cara cara:
Satukan semua bahan kecuali tepung jagung. Masak hingga mendidih. Terus dikacau supaya tidak berketul. Kemudian masukkan tepung jagung dan masak hingga sos nampak pekat. Teruskan kacau supaya santan tidak berketul. Kalau agak cair masukkan sedikit lagi tepung jagung.
Pastikan kuah mempunyai rasa yang agak masin supaya dapat menyimbangi rasa manis buah dan pulut. Angkat dan sejukkan. Hidangkan pulut bersama mangga dan sos santan.

Cara Menghidang
Letak pulut ke dalam pinggan. Hiris mangga secara memanjang atau mengikut citarasa masing masing. Tuang sos santan ke atas pulut. Tabur bijan. Sedia untuk dihidangkan.

Comments

Popular Posts