- Telur Itik yang segar 30 biji di basuh bersih
- Garam bukit 1 1/2 cawan
- Air mineral secukupnya (agak-agak telur itu tenggelam)
- Masukan garam bukit dan air dalam periuk.
- Masak atas api sehingga garam larut.
- Sejukan dulu baru masukan telur.
- Rendam di tempat yang gelap selama 14hari.
- Cukup 14 hari boleh tukar air rendaman dengan air mineral atau nak tahap masin yang anda suka biarkan seminggu lagi.
- Bagi saya ,saya lebih suka tahap masin yang sederhana saja supaya tidak jemu memakannya nanti
- Boleh di simpan dalam peti sejuk.
- Bila terasa nak makan baru rebus.
- #Petua nak bagi telur kuning itu menjadi warna merah menyala. Masa proses peram pastikan simpan di tempat yang gelap. Lagi gelap lagi bagus. Saya simpan di dalam kabinet dapur
Friday, April 13, 2018
Telor Masin
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Pulut Mangga Thailand
Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan 3 biji mangga 2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...
-
Simple saja menu ini.. permintaan dari anak mama..alif..hari sabtu hari rutin kami sekeluarga menbeli belah di supermarket yang terkenal d...
-
Asalamualaikum semua ... Lama sungguh reen tidak menjengah dapur reen ini.. masih kemas cuma sunyi saja ..maaf sangat sangat reen terlalu...
No comments:
Post a Comment