Friday, April 6, 2018

KEK PISANG

KEK PISANG
  • *BAHAN

  • 4 BIJI PISANG EMAS/ AWAK (SAIZ SEDERHANA) -HIRIS NIPIS & LECEK
  • 1/2 CAWAN GULA PASIR
  • 1/2 CAWAN GULA PERANG 
  • 1 CAWAN MINYAK MASAK
  • 4 BIJI TELUR (A)
  • 1 1/2 CAWAN TEPUNG GANDUM }
  • 1 SUDU TEH BAKING POWDER } AYAK
  • 1 SUDU TEH SODA BIKARBONAT }
  • 1 SUDU BESAR AIR LIMAU NIPIS 
  • 1 SUDU TEH ESEN PISANG /ESEN VANILA

  • *CARA CARANYA

  • -PANASKAN OVEN PADA SUHU 185' API ATAS BAWAH.
  • -SEDIAKAN LOYANG 4 PERSEGI..LENSERKAN DENGAN BUTTER DAN ALAS DENGAN KERTAS MINYAK.
  • -KISAR GULA, TELUR JUGA MINYAK DI DALAM BLENDER HINGGA PUTIH (3-5 MINIT)
  • -TUANGKAN KEDALAM MANGKUK...
  • -MASUKKAN CAMPURAN TEPUNG YANG TELAH DIAYAK SEDIKIT DEMI SEDIKIT KE DALAM MANGKUK TADI...KACAU DENGAN MENGGUNAKAN SENDUK KAYU.
  • -AKHIR SEKALI MASUKKAN PISANG YANG TELAH DILECEK, AIR LIMAU JUGA ESEN... GAUL HINGGA SEBATI..
  • -TUANGKAN ADUNAN KE DALAM LOYANG DAN MASAK SELAMA 45 MINIT ATAU HINGGA KEK MASAK..(CUCUK BAHAGIAN TENGAH KEK  UNTUK MENGETAHUI KEK MASAK SEMPURNA ATAU TIDAK.

  • ***LETAKKAN KEK DIRAK PALING BAWAH OVEN SEMASA MEMBAKAR... BAKAR GUNA API ATAS BAWAH...
  • SELAMAT MENCUBA....


No comments:

Pulut Mangga Thailand

Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan  3 biji mangga  2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...