KEK PISANG
- *BAHAN
 - 4 BIJI PISANG EMAS/ AWAK (SAIZ SEDERHANA) -HIRIS NIPIS & LECEK
 - 1/2 CAWAN GULA PASIR
 - 1/2 CAWAN GULA PERANG
 - 1 CAWAN MINYAK MASAK
 - 4 BIJI TELUR (A)
 - 1 1/2 CAWAN TEPUNG GANDUM }
 - 1 SUDU TEH BAKING POWDER } AYAK
 - 1 SUDU TEH SODA BIKARBONAT }
 - 1 SUDU BESAR AIR LIMAU NIPIS
 - 1 SUDU TEH ESEN PISANG /ESEN VANILA
 - *CARA CARANYA
 - -PANASKAN OVEN PADA SUHU 185' API ATAS BAWAH.
 - -SEDIAKAN LOYANG 4 PERSEGI..LENSERKAN DENGAN BUTTER DAN ALAS DENGAN KERTAS MINYAK.
 - -KISAR GULA, TELUR JUGA MINYAK DI DALAM BLENDER HINGGA PUTIH (3-5 MINIT)
 - -TUANGKAN KEDALAM MANGKUK...
 - -MASUKKAN CAMPURAN TEPUNG YANG TELAH DIAYAK SEDIKIT DEMI SEDIKIT KE DALAM MANGKUK TADI...KACAU DENGAN MENGGUNAKAN SENDUK KAYU.
 - -AKHIR SEKALI MASUKKAN PISANG YANG TELAH DILECEK, AIR LIMAU JUGA ESEN... GAUL HINGGA SEBATI..
 - -TUANGKAN ADUNAN KE DALAM LOYANG DAN MASAK SELAMA 45 MINIT ATAU HINGGA KEK MASAK..(CUCUK BAHAGIAN TENGAH KEK UNTUK MENGETAHUI KEK MASAK SEMPURNA ATAU TIDAK.
 
- ***LETAKKAN KEK DIRAK PALING BAWAH OVEN SEMASA MEMBAKAR... BAKAR GUNA API ATAS BAWAH...
 - SELAMAT MENCUBA....
 

No comments:
Post a Comment