KEK PISANG
- *BAHAN
- 4 BIJI PISANG EMAS/ AWAK (SAIZ SEDERHANA) -HIRIS NIPIS & LECEK
- 1/2 CAWAN GULA PASIR
- 1/2 CAWAN GULA PERANG
- 1 CAWAN MINYAK MASAK
- 4 BIJI TELUR (A)
- 1 1/2 CAWAN TEPUNG GANDUM }
- 1 SUDU TEH BAKING POWDER } AYAK
- 1 SUDU TEH SODA BIKARBONAT }
- 1 SUDU BESAR AIR LIMAU NIPIS
- 1 SUDU TEH ESEN PISANG /ESEN VANILA
- *CARA CARANYA
- -PANASKAN OVEN PADA SUHU 185' API ATAS BAWAH.
- -SEDIAKAN LOYANG 4 PERSEGI..LENSERKAN DENGAN BUTTER DAN ALAS DENGAN KERTAS MINYAK.
- -KISAR GULA, TELUR JUGA MINYAK DI DALAM BLENDER HINGGA PUTIH (3-5 MINIT)
- -TUANGKAN KEDALAM MANGKUK...
- -MASUKKAN CAMPURAN TEPUNG YANG TELAH DIAYAK SEDIKIT DEMI SEDIKIT KE DALAM MANGKUK TADI...KACAU DENGAN MENGGUNAKAN SENDUK KAYU.
- -AKHIR SEKALI MASUKKAN PISANG YANG TELAH DILECEK, AIR LIMAU JUGA ESEN... GAUL HINGGA SEBATI..
- -TUANGKAN ADUNAN KE DALAM LOYANG DAN MASAK SELAMA 45 MINIT ATAU HINGGA KEK MASAK..(CUCUK BAHAGIAN TENGAH KEK UNTUK MENGETAHUI KEK MASAK SEMPURNA ATAU TIDAK.
- ***LETAKKAN KEK DIRAK PALING BAWAH OVEN SEMASA MEMBAKAR... BAKAR GUNA API ATAS BAWAH...
- SELAMAT MENCUBA....
No comments:
Post a Comment