Mee yang belum dicelur |
BAHAN-BAHANNYA..
1/2 kilogram tepung gandum biasa
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1sudu kecil sedikit pewarna kuning
secubit garam
3/4 cawan air
minyak masak untuk digaul dan sedikit pada air rebusan
PENTING NI PART SODA JADIKAN ABU..
-soda bikarbonat perlu ditukar kepada soda abu..terlebih dahulu..senang je..-ambil tudung periuk..letakkan soda tadi dan panaskan api perlahan hingga menjadi serbuk lebih kurang 5 minit..@ tekstur bertukar dari asal..sambil dikacau kacau
-biarkan sejuk sekejap..masukkan dalam air tadi dan kacau
-keadaan air akan bertukar menjadi sedikit licin..bila dipegang.....maksudnya menjadi
-masukkn sekali garam dan pewarna kuning..
- Kunyit tidak boleh digunakan kerana kunyit mempunyai rasa yang kuat dan ia akan bertindak balas dengan bahan2 alkali dan menjadi warna merah.
-masukkan tepung ke dalam mangkuk adunan tuang suku atau setengah gelas air bancuhan tadi ke dalam tepung. Tepung yang diuli mestilah “agak keras”, jangan lembut sangat kerana ia akan memberi masalah semasa nak mesin potong mee nanti. Cukup sekadar serbuk tepung bergumpal dan dapat menjadi ketulan. Jika perlu tambah sedikit air bancuhan supaya serpihan yang tidak bergumpal dapat bergumpal.
-mesin kan doh ..ikut tebal mana ..saya guna no 5 bagi ketebalan..
-kemudian mesinkan pada bhgian mee..
-siap..untuk direbus..jangan lama agak agak 3-5 minit @ nampak mee sedikit mengembang..
-toskan mee dan bolehlah digaul brsama minyak..
-siap untuk digoreng..-
simpan dalam bekas kedap udara dalam peti jika ada lebihannya
Mee yang telah dicelur |
Siap digoreng untuk juadah makan tengah hari azrina ..mee goreng mamak
Alhamduliah syukur pada allah ..rezeki kami hari ini..
No comments:
Post a Comment