Homemade spicy chicken lasagna
~ Untuk topping à
mozzarella cheese dan parmesan cheese
~ instant lasagna à
celur sikit sampai lembut gunakan minyak dan sedikit garam
Inti daging
- 1 labu bawang besar (tumbuk halus)
- 6-7 ulas bawang putih (tumbuk halus)
- tomato puree 350g
- 1 tin cendawan butang (cincang)
- 400g daging kisar
- black pepper & oregano
- 2 sudu besar sos cili
- sedikit garam
Cara membuat inti daging
- tumis bawang besar dan juga bawang putih sehingga naik bau
- masukkan daging cincang, tomato puree, garam secukup rasa, serbuk oregano dan black pepper, masukkan cendawan dan sos cili
- gaulkan ke semua bahan tersebut
- dah siap!
Sos putih
- 3-4 sudu besar tepung gandum
- buttercup (setengah)
keju cheddar (setengah) - fresh milk (600ml)
- garam secukup garam
Cara-cara membuat sos putih
- guna api yang sangat kecil!
- cairkan butter
- masukkan fresh milk
- masukkan tepung gandum, satu per satu gaul tanpa henti lebih senang gaul guna whisk atas api
- gaukl sehingga tidak berketul-ketul
- masukkan keju cheddar dan masuk garam jika perlu
The last thing
- sediakan loyang 8 inci, sapu mentega sebelum letak
- lapisan paling bawah letak inti daging, lepastu lasagna, letak balik inti daging dan sos putih
tips: bawah sekali letak inti daging supaya dia tak melekat. jangan letak kepingan lasagna dlu. nanti nak potong susah, melekat-lekat
- selepas selesai, atas sekali taburkan mozarella dan juga parmesan
masukkan dalam oven:
4 comments:
lum penah try buat sendiri ni kak..sedapnya..
Wow!! menggoda laa Reen.... nyum2x
aduh aduh enak banget ni Reen... tumpang semulut yeah!
Thanks for sharing your thoughts about laminator.
Regards
Stop by my blog - www.tastethediesel.com
Post a Comment