Friday, April 20, 2012
Laksa Asam Sardin
Bahan-Bahannya:
1 tin Sardin (size 400g)
3 biji bawang besar (dikisar)
4 biji cabai burung (dikisar)
2 senduk cili kisar
1 sudu sos tiram
1800ml air
Asam keping dan Garam ( secukup rasa)
Bunga Kantan
Daun Kesom
Minyak untuk menumis
Hiasan
Laksa
Telur Rebus
Timun
Bawang Besar
Cili Besar @ Cabai burung
Salad
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak .Tumiskan bahan kisaran seperti bawang besar,cabai burung , cili kisar dan sos sardin.
2.Masukkan daun kesom dan bunga kantan yang sudah pun dihiris.
3.Masukkan air dan sardin yang sudah dikisar.
4. Biarkan mendidih. Lepas tu masukkan asam keping, sos tiram dan garam secukup rasa.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Pulut Mangga Thailand
Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan 3 biji mangga 2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...
-
Simple saja menu ini.. permintaan dari anak mama..alif..hari sabtu hari rutin kami sekeluarga menbeli belah di supermarket yang terkenal d...
-
Asalamualaikum semua ... Lama sungguh reen tidak menjengah dapur reen ini.. masih kemas cuma sunyi saja ..maaf sangat sangat reen terlalu...
9 comments:
Salam Reen.laksa asam mmg favorite...sedapnya. tp belum pernah masak dg sardin...
Kak Reen..tak tahan gue tengok Laksa asam sardin ni..ada lagi k? semangkuk pun jadila..
w,salam mamasya
cuba la . simple tapi sgt sedap bagi reen cuba ye
rahel
hehehee ada lagi mai la sini kita makan sama sama ..:)jgn kata semangkuk .. bermangkuk2 pun boleh demi rahel ..
Salam Reen...tak tahannya tgk laksa tu!
Salam kenal kak =).. teringin nak merasa laksa serawak..
wsalam cik wan
hehheee try la buat sedap tau laksa sarawak ni
salam kak,
just nak tanya yang sadin tu kena kisar isinya je la ye?
kuah sardin tu buang kan?
wsalam pu3
ikan sardin perlu dibuang tulangnya dan di kisar .. sos nya terpulang nak bubuh atau tidak
Post a Comment