Bahan-bahan
- mee kuning sebungkus (celur)
- 2 biji sedang keledek merah (rebus & lecek)
- 1 biji bawang besar (tumbuk)
- 3 ulas bawang putih (tumbuk)
- 2 senduk kecil cili boh
- 1 batang serai (ketuk)
- 10 ekor udang sedang *
- 1 genggam udang kering (tumbuk)
- garam dan gula
- 2 sudu besar rempah soto TOK MAK
- 2.5 liter air (boleh adjust)
- minyak masak
- * rebus udang dengan garam. air rebusan diambil dan dikisar kulit udang. Hampas udang ditapis & diambil airnya shj.
- tuang minyak dalam periuk & tumis serai, bawang besar & putih serta udang kering hingga wangi
- kemudian masukkan cili boh dalam tumisan tadi dan rempah soto TOK MAK serta goreng hingga pecah minyak.
- selepas itu, masukkan air rebusan udang & biarkan mendidih sedikit
- apabila sudah mendidih, masukkan keledek dan kacau hingga kuah sebati
- akhir sekali perasakan dengan garam & gula serta masukkan udang.
- bolehla dihidangkan bersama hiasan
3 comments:
sedapnya...lama tak makan mee jawa..tiba tiba terasa pulak...haha
enaknya mee jawa kak..pasti kalah mee jawa Pasar Jawa klang..hehe
salam kenal kak,suka tgok blog akk nie..mcm2 ada..pic semua cantik2..:)
Post a Comment