SERI MUKA
BAHAN A (LAPISAN BAWAH )
2 CAWAN BERAS PULUT
2 1/2 CAWAN SANTAN CAIR DARI 1/2 BIJI KELAPA
1/2 SUDU TEH GARAM
BAHAN B (LAPISAN ATAS -HIJAU)
2 CAWAN SANTAN PEKAT
1/2 CAWAN AIR TAPISAN DAUN PANDAN (BLNDER HALUS DAN TAPIS)
1 SUDU TEH PEWARNA HIJAU
1/2 CAWAN GULA
1/2 CAWAN TEPUNG GANDUM
2 SUDU MAKAN TEPUNG KASTARD
1 BIJI TELUR
1 SUDU TEH GARAM
CARA MENBUAT
1. BASUH PULUT DAN RENDAMKAN BEBERAPA JAM SEBELUM DI MASAK
2.MASUKKAN BAHAN A KEDALAM LOYANG KUKUS SEHINGGA MASAK
3.LAPIKKAN PALSTIK KE DALAM LOYANG BULAT ATAU 4 SEGI 8 INCI
4.TEKAN PULUT YANG TELAH MASAK SUPAYA MANPAT DAN CANTIK
5.MASUKKAN BAHAN B KE DALAM MANGKUK DAN KACAU RATA.KEMUDIAN TAPIS
6.MASUKKAN KE DALAM PAN NON-STICK PANAS KAN SEKADAR SUAM2 KUKU SAJA
7.TUNANG PERLAHAN LAHAN DIATAS PULUT TADI
8.KUKUS BALIK SELAMA 30 MINIT API SEDANG
9.SEJUKAN SEBELUM DI POTONG DAN DI HIDANG KAN
9.TARAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
4 comments:
molek dan kemas kejadian kuih akak ni...bertambah selera menengoknya...
cantek betul kejadiannya... alahai terlior k.gee...
salam Qasey honey
cuba la resepi ni Qasey sedap kepala kuih seri muka ni bau sebab ada bau tepung kastard
salam Kak Gee
hehehe malu pulak kena puji arwah mak reen suka sgt kuih ini
Post a Comment