Wednesday, February 1, 2012
Asam Pedas Daging Berapi
Resepi Asam Pedas Daging Berapi
600 g daging bercampur tetel ( dipotong dan dibersihkan)
1/2 cawan air asam jawa pekat
2 -3 tangkai daun limau purut
garam secukupnya
gula secukupnya
1 sudu kecil kerisik
1 sudu kecil serbuk lada hitam
serbuk perasa - tidak bubuh pun tak apa
Bahan kisar- lagi sedap jika di giling halus
20 biji cili kering – di rendam
1 inci kunyit hidup
1 1/2 inci halia
1 biji bawang besar
3 ulas bawang kecil
4 ulas bawang putih
sedikit belacan – jika suka
Cara penyediaan
1. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan daging, kacau seketika dan masukkan sedikit air ( bergantung pada banyak mana kuah yg anda inginkan ).
3. Masak hingga daging empuk.
4. Masukkan air asam jawa, kerisik ,serbuk lada hitam dan sesuaikan rasa.
5. Masak lagi hingga kuah sedikit pekat dan bolehlah diangkat dan dihidangkan dengan daun limau purut
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Pulut Mangga Thailand
Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan 3 biji mangga 2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...
-
Simple saja menu ini.. permintaan dari anak mama..alif..hari sabtu hari rutin kami sekeluarga menbeli belah di supermarket yang terkenal d...
-
Asalamualaikum semua ... Lama sungguh reen tidak menjengah dapur reen ini.. masih kemas cuma sunyi saja ..maaf sangat sangat reen terlalu...
No comments:
Post a Comment