KUIH LAPIS PISANG
BAHAN A
2 CAWAN SANTAN
2 SUDU MAKAN TEPUNG BERAS
2 SUDU MAKAN TEPUNG KASTARD
1 SUDU TEH GARAM
1 CAWAN TEPUNG GANDUM
1/2 CAWA GULA
BAHAN B
1 CAWAN PISANG EMAS / BERANGAN DILECEK
1/4 CAWAN AIR
BAHAN C
1/4 CAWAN AIR
SEDIKIT PEWARNA MERAH
CARANYA
1.GAUL BAHAN A SEHINGGA SEBATI DAN TAPISKAN
BAHAGIKAN PADA 2 BAHAGIAN
2.CAMPURKAN BAHAN B PADA BAHAGIAN PERTAMA DAN KACAU RATA
3.SATU BAHAGIAN LAGI CAMPURKAN BAHAN C DAN KACAU RATA
4.TUANGKAN SATU SENDUK ADUNAN B DAN KUKUSKAN SELAMA 10 MINIT
5.LAPISKAN PULA SATU SENDUK BAHAN C DAN KUKUS SELAMA 8 MINIT
6.ULANG PROSES SEHINGGA HABIS SEHINGGA ADUNAN HABIS.
7.KUKUS AKHIR 15 MINIT .ANGKAT DAN SEJUKKAN
8.POTONG DENGAN PISAU PLASTIK
*TIPS MENGUKUS SEPERTI KITA MENBUAT KUIH LAPIS JUGA .
PENUTUP PENGUKUS PERLU DI BALUT DENGAN KAIN
API SEDERHANA