Bahan:
sekilo  ketam di potong 2 setiap SATU
Bahan kisar
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
2 sudu besar rempah kari daging (saya guna baba's)
1 cawan santan 
1 biji ubi kentang di rebus dan di lenyek halus
minyak untuk menumis
air kosong 
Bahan Hiasan
1 peket mee kuning dicelur atau di kukus
1 biji tauhu digoreng dan dihiris
2 keping fish cake digoreng dan dihiris
Sawi dicelur atau di kukus 
1 biji tomato dibelah 8
Limau nipis dan cili merah yang dihiris
Bawang goreng untuk ditabur.
2 biji telor di rebus
Daun sup dan daun bawang di hiris halus
Cara:
1-  Tumis semua bahan tumis hingga naik bau. Kemudian masukkan rempah kari,  dan tambah segelas air kosong masak hingga sebati hingga agak pecah  minyak sedikit.Jika terlalu pekat boleh ditambah air lagi.
2-Masukkan  ketam dan kentang yang telah di lenyek masak hingga sebati. Tambah pula santan kacau.  Perasakan dengan gula,kiub ayam dan garam secukup rasa.
Cadangan hiasan:
1- Letakkan mee dalam mangkuk.
2-Kemudian masukkan semua bahan hiasan dan tuang kuah kari tadi. Sedia untuk dimakan



4 comments:
sedapnyee kak..!
shaq: mee kari ketam memang sedap manis nya lain sama macam kita buat mee kari tulang ayam... pun sedap.
Aduh... terliur sudah.. nurul x pernah lagi buat mee kari ketam.. mesti sedap sgt...!
nurul: sedap cuba la buat guna ketam..manis sgt ..
Post a Comment