DOH ROTI
250 GM TEPUNG HIGH PROTEIN
50 GM GULA HALUS
1/2 SUDU TEH GARAM HALUS
1 SUDU BESAR SUSU TEPUNG
1/4 SUDU TEH IMPROVER
1/4 SUDU TEH SOFTERNER
30 GM ( PUKUL SEBIJI TELOR DAN TIMBANG 30 GM)
6 GM YIS (MAURIPAN)
30 GM MENTEGA
125 ML AIR SUAM
#TELUR LEBIHAN TADI MASUKKAN 1 SUDU KECIL SUSU PEKAT GAUL SEBATIUNTUK DI SAPU ATAS ROTI
BIJAN UNTUK DI TABUR DI ATAS ROTI
COKLAT RICE UNTUK HIASAN
CARA
1. SATUKAN SEMUA KECUALI AIR GAUL RATA DAN TUANG AIR SEDIKIR DEMI SEDIKIT
ULI HINGGA JADI DOH
2. ULI SEHINGGA DOH JADI ELASTIK,LEMBUT DAN TIDAK MELEKAT DI MANGKUK ADUANAN
3. ULI TANPA HENTI SELAMA 10 HINGGA 15 MINIT
4.REHATKAN SEBENTAR DOH .
5.AMBIL DOH .TUMBUK KELUARKAN ANGIN
6.TIMBANG DOH SEBERAT 25GM-30GM SETIAP DOH (ANGGARAN)
7.GELEK MEMANJANG KEMUDIAN PINTALKAN PADA KON
8.PANAS KAN OVEN 190C SELAMA 10 MINIT
9.SAPUKAN TELOR LEBIHAN TADI DAN TABURKAN BIJAN
10.BAKAR SELAMA 25 MINIT SUHU 190 C ATAU SEHINGGA KUNING
11.KEMUDIAN BARULAH DI TARIK KON ITU DAN SEJUKKAN ROTI
12.FILLING TERPULANG PADA CITARASA MASING MASING
BUTTERCREAM
Bahan-bahan
- 250 gm butter
- 125 gm krimwell
- 125 gm gula aising (kena ayak dulu supaya tidak berketul2)
Cara-cara
- Pukul butter + krimwell hingga putih. Ayak gula aising, masukkan ke dalam butter, pukul lagi hingga kembang dan putih.
- masukkan dalam piping bag dan picitkan kedalam roti siput itu dah hiaskan dengan coklat rice
5 comments:
sedapnyaa...n nampak gebuss sangat...
Salam siarah Kak Reen....pa khabar?...lama gue tak singgah...dari jauh nampak roti siput...comel la...
Ermmm nampak sedap, bab buat roti or membaking nie mmg d5 lemah ckit asyik xbape nk menjadi je :)
Wah...nk try buatlh kak...cntik.pasti ank2 suka mkn...tq kak resepiny..semoga allah mmblas jasa baik kaka.amin..
roti faveret sy. nt nk try lah! klu xde kon ganti dgn aluminium foil yg dbentukkn mcm tu bleh x?
Post a Comment