Bahan A:(Ditumis)
5 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
5 biji halba
1 biji bunga lawang
3 cm halia
Bahan B:(Ditumbuk)
¼ sudu teh jintan manis
¼ sudu teh jintan putih
3 cm belacan (optional)
1 cm kunyit hidup
1½ sudu serbuk kunyit
5 btg cili padi
½ sudu serbuk kari (optional)
1 1/2 sudu kerisik
2-3 helai daun limau purut
3 sudu besarminyak masak
3 cm lengkuas
2 btg serai
½ kilo ayam di potong kecil
2 cawan asam jawa
Garam
Cara:
Bersihkan ayam dan di potong kecil
Panaskan minyak
Cili yg telah dikisar hendaklah dicampur dengan bahan yang telah ditumbuk berserta serbuk kari.
Tumis bahan A.
Masukkan bahan B dan kacau hingga garing dan naik minyak dengan api yang perlahan.
Masukkan daun limau purut.
Masukkan ayam ,gaul mesra.
Setelah mendidih, masukkan kerisik, lengkuas dan serai
Kemudian masukkan air asam jawa.
Setelah mendidih masukkan garam
2 comments:
k.gee pon suka ayam masak asam pedas... sedap kan?
salam Gee
sedap sgt.. :) lauk ni dgn nasi panas2 ..tapi masih tak boleh lawan masakan pak sdara reen ..
Post a Comment