- 1 kg udang
- 1 helai daun kunyit, di hiris
- 100 gm bawang merah (dikisar halus)
- 50 gm bawang putih (dikisar halus)
- 40 gm kunyit hidup (dikisar halus)- boleh juga guna serbuk kunyit
- 60 gm cili padi (dikisar halus)
- 3 batang serai (dititik)
- 500 gm tempoyak
- 1 kg santan
- 250 ml air
- Garam secukup rasa
- Sedikit gula jika perlu
- Masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi bersama air ke dalam periuk dan dimasak sehingga kering dan pekat.
- Kemudian masukkan santan, serai yang dititik dan daun kunyit. Kacau supaya santan tidak pcah.
- Masukkan tempoyak dan garam secukup rasa. Kacau sebati dan biarkan mendidih. Tambah sedikit gula jika perlu.
- Akhir sekali, masukkan udang tadi. Biarkan mendidih seketika dan bolehlah diangkat dan dihidangkan.
3 comments:
sedapnyaaaa...nk ckit
wah sedapnye, nak try lah nanti. tq share
Nampak sedap..akak suka tempoyak
Post a Comment