Tuesday, February 7, 2012

Pau Goreng Berinti Kacang Merah




PAU GORENG/KUKUS
BAHAN-BAHAN ( MENGHASILKAN 20-25 BIJI)
• 500GM TEPUNG GANDUM
• 60GM GULA HALUS
• ½ SUDU KECIL GARAM
• 70ML MINYAK SAYUR/MAKAN
• 1 PAKET INSTANT YEAST
• 230ML AIR PAIP


CARA-CARA
1. MULA2 SATUKAN YEAST KEDALAM 230 Ml AIR…KACAU SIKIT DAN KETEPIKAN.
2. MASUKKAN TEPUNG, GULA DAN GARAM KE DALAM MANGKUK BESAR DAN GAUL RATA.
3. KEMUDIAN MASUKKAN MINYAK SEDIKIT2 DAN GAUL LAGI HINGGA RATA.
4. AKHIR SEKALI MASUKKAN AIR YEAST SEDIKIT2 DAN ULI HINGGA LEMBUT DAN TAK MELEKIT. JIKA MASIH MELEKIT, TAMBAH SEDIKIT TEPUNG DAN SEKIRANYA KERING MASUKKAN SEDIKIT LAGI MINYAK.
5. DOH YG SUDAH SIAP DIULI, TIDAK PERLU DIPERAP. BOLEH SEGERA DI BUAT PAU.
6. BULAT2KAN DOH DAN ISI INTI KESUKAAN MASING2.
7. GORENG PAU 1/2 MSK DAN SIMPAN DALAM FREEZER JIKA INGIN MEMBUAT PAU GORENG INSTANT. ATAU KUKUS PAU DAN SIMPAN DLM FREEZER UTK PAU KUKUS INSTANT.
8. INTI PAU PILIHAN SEPERTI SAMBAL TUMIS, KACANG MERAH, KAYA, KELAPA MANIS, CHOC. DAN LAIN2.
9. ADUNAN AKAN LEBIH LEMBUT JIKA MENGGUNAKAN FOOD MIXER. JIKA TIADA FOOD MIXER ..JOM KITA MENGULI MANUAL SAHAJA.

3 comments:

rahel said...

Kak Reen,geram tengok pau goreng tu..macam nak buat skarang jugak...

REEN KHAN said...

salam rahel
hehhhee tomel2 kan rahel pecaya tak dlm 1 aduanan kak reen dpt 3 jenis kuih ..

HomeKreation said...

Aslmkm Reen. Wah, molat2 nya...

kongsiresepi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...