PARI BERLADA |
BAHAN BAHAN IKAN PARI YANG DI BUANG KULIT PUTIH DAN HITAM DI BASUH DENGAN GARAM,ASAM JAWA,SERBUK KUNYIT AIR ASAM JAWA SERBUK KARI IKAN SERBUK LADA HITAM DAUN KARI BAWANG MERAH,PUTIH HALIA DI TUMBUK KERISIK BENDIL ATAU TERUNG PANJANG CARA CARA; TUMIS BAWANG MERAH,PUTIH,DAUN KARI DAN HALIA YANG DI TUMBUK . GARINGKAN SIKIT .KEMUDIAN MASUK SERBUK KARI YANG DI BANCUH SIKIT DENGAN AIR.. KACAU MESRA SUPAYA KARI TU GARING DAN NAIK MINYAK. .MASUK KAN IKAN PARI KACAU ,MASUK KAN JUGA SERBUK LADA HITAM. MASUK KAN AIR ASAM JAWA.. SEDANG2 CAIR DAN BENDIL ATAU TERUNG PANJANG. DIDIHKAN DULU MASUKKAN KERISIK,RASA GARAM DAN KIUB IKAN BILIS.SIKIT. MASAK SEBENTAR SEHINGGA BENDIL ATAU TERUNG EMPUK. SEDIA UNTUK DI HIDANGKAN... LAUK NI SEDAP KALAU SERBUK LADA HITAM NYA BANYAK TERASA BAHANG NYA DAN JANGAN TERLALU CAIR ATAU PEKAT ..SEDANG2 .. SELAMAT MENCUBA.. | . |
4 comments:
sedapnya nampak kak reen,,,
Terima kasih ziey.. sedap mkn dengan nasi..cecah dengan roti,lempeng..
alahai..terliur nampak....
eny; hehehe kena buat la mcm tu ..ce try ce try
Post a Comment