Wednesday, April 27, 2011

Ikan Pari Masak Berlada

PARI BERLADA






BAHAN BAHAN

IKAN PARI YANG DI BUANG KULIT PUTIH DAN HITAM
DI BASUH DENGAN GARAM,ASAM JAWA,SERBUK KUNYIT
AIR ASAM JAWA
SERBUK KARI IKAN
SERBUK LADA HITAM
DAUN KARI
BAWANG MERAH,PUTIH HALIA DI TUMBUK
KERISIK
BENDIL ATAU TERUNG PANJANG

CARA CARA;

TUMIS BAWANG MERAH,PUTIH,DAUN KARI DAN HALIA YANG DI TUMBUK .
GARINGKAN SIKIT
.KEMUDIAN MASUK SERBUK KARI YANG DI BANCUH SIKIT DENGAN AIR..
KACAU MESRA SUPAYA KARI TU GARING DAN NAIK MINYAK.
.MASUK KAN IKAN PARI KACAU
,MASUK KAN JUGA SERBUK LADA HITAM.
MASUK KAN AIR ASAM JAWA.. SEDANG2 CAIR DAN BENDIL ATAU TERUNG PANJANG.
DIDIHKAN DULU MASUKKAN KERISIK,RASA GARAM DAN KIUB IKAN BILIS.SIKIT.
MASAK SEBENTAR SEHINGGA BENDIL ATAU TERUNG EMPUK.
SEDIA UNTUK DI HIDANGKAN...
LAUK NI SEDAP KALAU SERBUK LADA HITAM NYA BANYAK TERASA BAHANG NYA DAN JANGAN TERLALU CAIR ATAU PEKAT ..SEDANG2 ..

SELAMAT MENCUBA..




 


.

4 comments:

ziey said...

sedapnya nampak kak reen,,,

Norehan Shariff said...

Terima kasih ziey.. sedap mkn dengan nasi..cecah dengan roti,lempeng..

eny said...

alahai..terliur nampak....

Norehan Shariff said...

eny; hehehe kena buat la mcm tu ..ce try ce try

kongsiresepi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...