Telor Masin

  • Telur Itik yang segar 30 biji di basuh bersih 
  •  Garam bukit 1 1/2 cawan
  •  Air mineral secukupnya (agak-agak telur itu tenggelam)
  •  Masukan garam bukit dan air dalam periuk.
  •  Masak atas api sehingga garam larut.
  •  Sejukan dulu baru masukan telur.
  •  Rendam di tempat yang gelap selama 14hari.   
  • Cukup 14 hari boleh tukar air rendaman dengan air mineral atau nak  tahap masin yang anda suka biarkan seminggu lagi.
  • Bagi saya ,saya lebih suka tahap masin yang sederhana saja supaya tidak jemu memakannya nanti
  •     Boleh di simpan dalam peti sejuk.
  •     Bila terasa nak makan baru rebus.
  • #Petua nak bagi telur kuning itu menjadi warna merah menyala. Masa proses peram pastikan simpan di tempat yang gelap. Lagi gelap lagi bagus. Saya simpan di dalam kabinet dapur
  •  


Comments

Popular Posts