Skip to main content
Telor Masin
- Telur Itik yang segar 30 biji di basuh bersih
- Garam bukit 1 1/2 cawan
- Air mineral secukupnya (agak-agak telur itu tenggelam)
- Masukan garam bukit dan air dalam periuk.
- Masak atas api sehingga garam larut.
- Sejukan dulu baru masukan telur.
- Rendam di tempat yang gelap selama 14hari.
- Cukup 14 hari boleh tukar air rendaman dengan air mineral atau nak tahap masin yang anda suka biarkan seminggu lagi.
- Bagi saya ,saya lebih suka tahap masin yang sederhana saja supaya tidak jemu memakannya nanti
- Boleh di simpan dalam peti sejuk.
- Bila terasa nak makan baru rebus.
- #Petua nak bagi telur kuning itu menjadi warna merah menyala. Masa proses peram pastikan simpan di tempat yang gelap. Lagi gelap lagi bagus. Saya simpan di dalam kabinet dapur
-
Comments