Wednesday, March 27, 2013

Apam Mekar Coklat


Apam Mekar coklat
resepi asal dari puan Shima Maz
Bahan2:
1 1/2 cawan tepung beras
2 sudu kecil baking powder* kedua2nya diayak bersama
3/4 cawan gula halus (boleh kurangkan sukatan gula halus ini mengikut citarasa masing masing)
1 cawan susu coklat dutch lady
sedikit coklat paste

Caranya :
Panaskan kukusan dahulu.
Acuan dialas dengan mangkuk kertas.
Satukan bahan kering dalam mangkuk pastu tuang susu n kacau hingga larut dan  sebati.
Masukkan coklat paste dan  kacau lagi.
tuang 3/4 penuh dalam acuan dan kukus 15minit dengan api besar.
Makan dengan kelapa parut putih yang digaul dengan sedikit garam yang dikukus sebentar

2 comments:

Unknown said...

comelnye apam kak reen...cuti sekolah ni sesuai buatkan..

REEN KHAN SHARIFF said...

salam zila
aah zila mudah je apam ini tak perlu di peram ..bancuh2 terus kukus sekejap je boleh dihidangkan untuk minum petang

Pulut Mangga Thailand

Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan  3 biji mangga  2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...