Sunday, November 18, 2012

Pucuk Paku Masak lemak Tempoyak


BAHAN-BAHAN :
• 1 ikat besar pucuk paku
• 2 batang serai – dititik
• 10 biji cili padi -dikisar
• 3 biji bawang besar – dikisar
• 5 ulas bawang putih – diketuk
• 100 gram ikan bilis /Udang dibuang kulit
• 2 sudu kecil serbuk kunyit
• 2 sudu besar tempoyak atau lebih jika nak pekat
• 500 gram santan sedang2 pekat
• 1/2 kiub ikan bilis 
CARA MEMBUAT :
1. Bersihkan sayur pucuk paku dan ketepikan.
2. Kemudian masukkan santan kedalam periuk
3. Masukkan pula serbuk kunyit dan bawang/cili padi yang dikisar.
4. Selepas itu masukkan pula pucuk paku, bawang putih, serai, ikan bilis/udang dan tempoyak.
5. Akhir sekali masukkan kiub ikan bilis dan garam. Selepas mendidih, angkat dan sedia dihidangkan

4 comments:

Amie said...

Terbau lemak tempoyak... rupanya dari dapur Reen...sedapnya Reen!

Ummi Annur Humaira said...

salam kak reen,

bestnye tgk masak lemak tempoyak ni...sedap nye if dpt makan ngan nasi...

Unknown said...

as salam kak reen..hye zila dah folo akak..aduh tgk paku akak ni teringat lik nun mesti MIL bg bw lik..dapnye..kalu kat malaya ni beli dpt ckit je kan..tua plak tu

Unknown said...

wah sedap ni masak tempooyak paku lama dah tak buat sbb orang rumah tk suka, klaua mesti mesti makan sorang kalau ada tempoyak ni heee minta Reen punya lah sikit nak rasa heee

Pulut Mangga Thailand

Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan  3 biji mangga  2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...