- 4 cawan beras basmathi
- 6 cawan air ( air dari rebusan ayam, boleh juga guna 2 kiub ayam dan campur dngn 6 cwn air)
- sedikit garam (kalau dah cukup masin tak perlu tambah garam)
- 2 sudu besar butter
Bahan tumis
- 4 ulas bawang putih - di hiris
- 1 inci halia - di hiris
- 4 btng serai- di ketuk
- 3 sudu besar minyak
Cara-cara :
- Basuh beras dan rendam dlm 30 minit, pastu toskan. Ketepikan.
- Masukkan 5 cwn air rebusan ayam ke dalam rice cooker. Masukkan beras dan biarkan sebentar.
- Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga naik bau.
- Masukkan 1 cawan air, biarkan mendidih dan masukkan ke dlm rice cooker.
- Masukkan butter ke dalam periuk dan masak macam biasa.
- Bila nasi dah kering gaulkan guna chopstick sekali sekala dan tutup semula.
- Bila nasi dah masak, bolehlah hidangkan bersama ayam goreng black pepper dan sos cili merah dan kicap.
resepi dari marizah miza
- 1 keping peha ayam dibuang tulang, bersihkan
- 1sudu besar lada hitam ditumbuk kasar
- 1sudu besar kicap manis- 1sdb sos tiram
- 1sudu besar serbuk pasti sedap knorr
- 1sudu besar tepung gandum
- secubit garam***perap semua bahan bersama ayam selama 1/2 jam atau lebih
cara cara
- panaskan sesudu besar minyak masak dalam non stick pan (gunakan api slow)
- masukkan ayam...tutup kuali...biarkan ayam masak...balikkan untuk masak serata
Bahan-bahan sambal kicap
- 8 biji cili padi hijau/merah
- 2 ulas bawang putih
- 1/4 cwn kicap(secukupnya)
- gula dan garam secukupnya
- sedikit sup ayam
Cara-cara
- Bakar bawang putih sekejap.Kisar/tumbuk cili padi bersama dengan bawang putih.
- Masukkan dlm mangkuk dan letak kicap
- Masukkan pula gula dan garam secukupnya
Bahan-bahan untuk Sup Ayam
- Ayam yang telah dipotong kecil2(bahagian yg lebih/tulang ayam)
- 2 biji kentang= di potong dadu besar
- 1 btng carrot- di potong kecil
- Daun sup/daun bawang dan bawang goreng secukupnya
- 2 ulas bawang putih(hiris)
- 2 ulas bawang merah(hiris)
- 1" halia(hiris)
- Rempah tumis - 1 batang kulit kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 1 biji buah pelaga
- 1 kiub pati ayam
- Air secukupnya dlm 4 cwn
- Garam secukup rasa
Cara-cara :
- Masukkan rempah tumis, bahan2 hiris ke dlm periuk bersama 4 cwn air.
- Masukkan ayam yg di cincang, kentang dan biarkan sehingga masak. Masukkan kiub pati ayam.
- Setelah kentang empuk, masukkan carrot dan gaul sebati. Masukkan garam secukup rasa.
- Setelah mendidih, tutup api dan bolehlah di hidangkan bersama nasi ayam.
- Setelah siap boleh di hidangkan dgn taburan daun sup/bawang dan bawang goreng.
1 comment:
Salam...sangat teruja dengan nasi ayam blackpepper nie...terima kasih , keran sudi berkongsi pulak resepi nie.
Post a Comment