Monday, October 15, 2012

Crepe Durian

Asalamualaikum ..
salam sayang buat semua ..salam rindu juga di blog ini..hari ini 15.10.2012 hari terakhir peperiksaan PMR..alhamduliah syukur pada allah swt .. anak reen Nur Azrina selesai menduduki exam ..syukur alhamduliah.. setelah bertungku lumus selebihnya reen bertawakal  dan berdoa  pada allah semuga keputusan mendapat kecemerlangan..dalam semua mata pelajarannya.

Reen nak bercerita pasal entry reen kali ini crepe durian yang menjadi pujaan hati dan fenomena di facebook di kala ini..lebih lebih lagi di group group masakan..semuanya teruja dengan crepe durian ini.

Nak jadi cerita pada hari sabtu lepas hujan dari subuh sampai ke petang.. perancangannya nak buat crepe durian ini hari sabtu bersama rina ..tapi hujan malas nak keluar mencari durian di Tamu Bintulu atau di Kidurong..macam mana nak buat crepe durian kalau durian tidak ada kan.. esoknya hujan juga tapi belah petang hujan renyai renyai ..apa lagi redah saja hujan rezeki rezeki dapat durian di pasar kampung baru di bintulu..

Hari ini mulalah operasi menbuat crepe durian..seperti menbuat kuih ketayap rupanya.. alhamduliah menjadi.. sedapnya tak perlu dipertikaikan memang sedap dimakan ketika sejuk..cuba lah yang pasti tidak mengecewakan pada pengemar durian..
Bahan bahan
250 gm tepung gandum
3 biji telur ( reen guna 2 biji telor gred A)
500 ml santan                                                                                                
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pes pandan dan sedikit pewarna hijau untuk kulit berwarna hijau
1 sudu teh pewarna kuning untuk kulit berwarna kuning
Cara : 
1) Satukan semua bahan & masukkan dalam blender dan kisar.Kemudian tapiskan
) Panaskan non-stick pan
3) Bubuh sikit minyak reen guna minyak jagung sapu guna tissue 
4) Tuang 1 senduk ke dlm  non-stick pan.
5) Angkat pan lenggokkan bulat ikut arah jam macam lenggok inul ye supaya cantik bulat
6) Bila dah masak angkat dengan perlahan romantik2 gitu .tak perlu terbalikkan
7) Ulang hingga adunan habis.

Bahan inti :
1 cawan Non dairy Whipping Cream
Isi durian secukupnya

Pukul Whipping Cream dalam mixer hingga kental
Pisahkan isi durian dari bijinya.

 Cara :
Bentangkan 1 keping crepe
Letakkan Whipping Cream di tengahnya
Letakkan isi durian
Tutupkan semula dengan Whipping Cream
Lipatlah crepe
Kemudian simpan dalam peti ais sebentar
Enak di hidangkan dingin






7 comments:

Fiza Nordin said...

wow wow weeeeeeee besh niii...biarpun ade yg kate klu guna tepung gandum bukan crepe namenye tp lempeng atau dadar...hah, peduli ape kan... yg penting ade sikit persamaan sudah hihiii

REEN KHAN said...

hai fiza.. yg penting sedap di tekak kita layan saja kan.. tapi serius resepi crepe ini pun sudah cukup sedap bagi saya dan anak2

Anonymous said...

Salam kak

Ada amik tempahan ke durian crepe tu....hihi

Klu ada sy nak ode bole x? ;)

Akak kat bintulu kan?

Pape akak sms sy ye....0122751148 (nurul)

Tq ;)

Yana said...

Nmpk cam sdp jer...sy mintak izin nak share resepi yer...nak try buat...TQ..

Anonymous said...

Xyah pk kan sngt kak ttng org yg ilmu bnyk ssh nk kongsi..crepe ni bahasa org2 french,klo dieorg blik mlysia pun tuka nme lempeng,,so sme je.jnji buat ngn selawat kan

Nadia Nawi said...

Thnks for sharing..bole try nnt..

Selendang Enterprise said...

beli kat KEDAI sedap tap I bila buat sendiri tak termakan plak.....

kongsiresepi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...