- BAHAN-BAHANNYA :
- 1 peket telor ikan tenggiri atau apa2 ikan ( lebih kurang 800 g)
- 2 batang serai, dititik
- 2 helai daun kunyit, disiat2
- 2 cawan santan cair
- 1 cawan santan pekat
- 2 keping asam gelugor
- Garam secukup rasa
- 3/4 cawan cili padi kampung*1 inci kunyit hidup*4 biji bawang merah*(*ditumbuk halus)
- Telor ikan cuci bersih dan toskkan. Ketepikan.
- Dalam periuk, satukan bahan tumbuk halus, serai dan santan cair, kacau dan didihkan. Masukkan telor ikan dan tambah santan pekat. Bila mendidih, masukkan daun kunyit dan perasakan dengan garam secukupnya.
- Kacau perlahan, rasa dan jika ok boleh matikan api.
4 comments:
Salam perkenalan, ermmmm sedap nyer telur masak lemak.. :D
meleleh air liur tgk ni...srruup! :)
salam perkenalan delima.. lawan pulak dengan sambal belacan ikan terubuk masin .. pembuka selera ..alhamduliah
salam Faa
lama betul x makan telor ikan.. ermmm bertambah2 nasi.
Post a Comment