Friday, July 6, 2012

KUIH JALA BERINTI AYAM




Bahan-bahan untuk kuih jala
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan pekat
1 1/2 air
garam secukup rasa
2 warna yang berbeza
1 biji telor
Cara
Blend kesemuanya.
tapiskan adunan supaya tidak berketul2 bahagikan 2 bahagian.warnakan 1 bahagian warna yang berbeza dan 1 bahagian lagi warna yang lain masuk kan kedalam botol muncung 3 1 botol picit secara melintang di atas non-stick pan dan 1 botol warna yang berbeza picit secara menegak

Bahan untuk Inti
2 keping Dada ayam dipotong dadu dan dibuang tulangnya
250 gm Sayur campur
10 biji Cendawan Butang di hiris halus
2 sudu besarTepung Gandum
1 sudu besar Marjerin
2 ulas Bawang putih - dicincang halus
125 ml air Rebusan ayam
1/2 sudu besar Minyak Masak
Garam dan Lada sulah secukup rasa.

INTI:
Cairkan majerin dan tumis bawang putih sehingga kekuningan.
Masukkan tepung gandum dan gaulkan rata
Tuangkan air rebusan ayam.masukkan ayam dan gaulkan sebati.
Masukkan sayur campur,cendawan butang dan biarkan seketika.
perasakan garam dan lada sulah
sejukkan

CARA MELIPAT
Masak kuih jala .letak di atas pinggan atau dulang.kemudian letak inti lipat seperti murtabak atau gulung seperti kuih ketayap mengikut citarasa puan2 .boleh dimakan bersama sos cili atau kari kentang pekat.
UNTUK MENBELI ACUAN KUIH

 JALA INI SILA SMS SAYA

 .
REEN KHAN 014 646 1210

1 comment:

Amie said...

Kreatifnya ko Reennnn... nak belajar mentera zam zam ala kazam dari Reen lah...

kongsiresepi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...