Wednesday, June 6, 2012

Kuih Ketayap Coklat


  Kuih Ketayap Coklat
Bahan A
 1 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 1/2 cawan air suam
1 sudu teh garam
sedikit minyak utk disapu pada non-stick pan


Bahan B
1 1/2 sudu besar  serbuk koko


Inti
1/2 biji kelapa parut putih
3/4 cawan gula merah
sedikit air
1 helai daun pandan
1 sudu besar tepung pulut/ tepung jagung


Cara Penyediaan
 Untuk inti
Masukkan kelapa parut,air dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan
 Masak hingga pekat dan taburkan sedikit tepung untuk kentalkan intinya.
Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah.
Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat.
Buang daun pandan tadi.


Untuk dadar
: Satukan semua bahan A dan kisar dengan blender hingga halus dan tidak berketul.
: Asingkan dalam secawan dan masuk kan dalam acuan muncung 3 dan yang selebihnya masukkan Bahan B.blender lagi semua serbuk koko itu tidak berketul2  dan tapis
:Panaskan kuali, leser dengan sedikit minyak .
:corak kan seperti menjala kuih jala  tunggu kering dalam 1 minit dan masuk kan 1/2 senduk adunan  dan layangkan kuali agar adunan tadi bulat dan menutupi corak tadi. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung.:
(Cara gulung; lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis.)



1 comment:

faa.rosli said...

nak buat ni! nampak menyelerakan...nyum2

Pulut Mangga Thailand

Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan  3 biji mangga  2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...