Tuesday, June 5, 2012

PUDING ROTI COKLAT STRAWBERRY


 PUDING ROTI COKLAT STRAWBERRY
 Bahan-bahan ( satu loyang )
  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 10gram serbuk agar2 
  • 1/2 cawan gula 
  • 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
  • 3 1/2 cawan air 
  • 2 sudu besar serbuk koko (boleh juga guna choc emulco)


Cara-cara
  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar agar dan gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agaragar yang sudah dididihkan tadi.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
  4. Bahagi kepada 2. 1 bahagian warnakan warna pink dan letak perasa strawberry dan 1 bahagian lagi masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2 dan sebati hingga serbuk koko tidak berketul ketul.
  5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 ini mudah sejuk@membeku. atau nak mudah lapis macam saya buat itu gara gara malas hihihi
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang kurangnya sejam. Enak dmakan ketika sejuk

2 comments:

Qasey Honey said...

nmpk sedap...kalernye pon sgt mnarik...

REEN KHAN said...

salam Qasey Honey
amat sesuai semasa cuaca panas puding roti sgt sedap cuba tau ..:)

kongsiresepi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...