Thursday, June 28, 2012

Apam Beras


Bahan-bahan

2 cwn nasi*
3 cawan air*
1 cwn tepung gandum
3 cwn tepung beras 
1 1/2 cawan gula 
1 peket yis ( 11gm) 
kelapa parut dgn sedikit garam

Cara Penyediaan
 
1. Blend nasi* dan air* sehingga hancur (masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus) 
2. Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras,gula dan yis. 
3. Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati. 
4. Perap selama 1 jam. 
5. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain. 
6. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil. 
7. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit.. 8. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam.. atau enak dimakan begitu saja.



3 comments:

rahel said...

Salam Kak Reen...
gue terberkenan dengan apam beras ni..cantik mekar gitu..

REEN KHAN said...

wslm rahel
amboi2..klu berkenan ..masuk le meminang hehehe

Outbound di malang said...

salam gan ...
menghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
di tunggu kunjungan balik.nya gan !

kongsiresepi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...