Thursday, May 3, 2012

Cream Puff Kastard Jagung



CREAM PUFF KASTARD JAGUNG

reen khan7067.blogspot.com

Bahan untuk pastry


50 gm planta
125ml air
1 sudu kecil  garam
80gm tepung kek/tepung gandum
1 biji telur

bahan untuk kastard


1 biji telur
150ml susu cair
1 sudu besar susu tepung
2 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar jagung krimer

cara untuk  menbuat pastry
masak air dan campur planta hingga cair
masuk tepung ,garam.. gaul sebati
rehatkan doh sehingga sejuk campur telur,esen vanila putar dgn kelajuan tinggi hingga adunan kembang
masukkan dlm beg piping.buat bentuk bunga..bakar dlm oven 180c
 atau sehingga garing


cara memasak kastard
campurkan semua bahan bahan .gaul mesra
masak secara double boil sehingga likat dan kental
sejukkan







3 comments:

Asyifa Mustaffa said...

salam kak reen,
sdapnya cream puff tu.......nak cuba la nnti.....msti sdap nie......

Anonymous said...

Sori reen nak tanya lg.selepas doh d masak dan rehatkan masukkn telor .masa memukul tu perlu sampai kembg putih tu ke?

Anonymous said...

Masa memukul telor dgn doh tu perlu sampai kembg putih ke?

kongsiresepi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...