Wednesday, April 25, 2012

Kari Kerisik Daging Rusa


BAHAN-BAHANNYA
600 g daging rusa
3 biji kentang, kupas dan belah 4 setiap biji, rendam
2 biji tomato, belah 3 setiap biji
1 cawan air asam jawa
1/2 camca besar gula melaka
5 camca besar rempah kari
2 camca besar kerisik
2 helai daun kari
Garam secukup rasa

BAHAN TUMIS
3 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
2 tangaki daun kari
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

BAHAN KISAR HALUS
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1 1/2 inci halia

CARA MEMBUATNYA
  1. Rempah kari dibancuh bersama2 bahan kisar halus, kacau rata. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumis hingga harum, masukkan bahan kisar halus,daun kari + rempah kari tadi dan tumis hingga terbit minyak, guna api sederhana.
  2. Masukkan daging dan gaul rata, biar daging kecut sedikit dan masukkan kentang, gaul rata. Tuang air asam jawa, kacau dan besarkan api hingga mendidih dan biar hingga kentang empuk.
  3. Masukkan  kerisik, gula melaka, garam secukup rasa dan kacau perlahan.dan biar mendidih dengan api sederhana. Akhir sekali masukkan tomato dan masak sekejap lagi. Rasa dan jika ok boleh matikan api..Hidangkan..


No comments:

Pulut Mangga Thailand

Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan  3 biji mangga  2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...