Saturday, May 5, 2012

NASI KERABU


SAMBAL KELAPA
BAHAN2NYA
1 biji kelapa dijdkan kerisik
goreng hingga perang.
selepas blend bersama dengan sedikit gula merah
..cukup untuk rasa manis sikit2.
.*4 ulas bwng merah
*1/2 inci halia
*3 batang serai
*1 sudu besar lada hitam
*6 ekor isi ikan sadine selayang yang telah direbus
@ kukus semua yg bertanda* di blend @ tumbuk dan dicampurkan dengan kerisik tadi.
.masukkan sedikit garam..
suaikan rasa manis dan masinnya.
.siap
UNTUK NASI KERABU
masak mcm biasa cuma letak pewarna biru.
.kalau suka boleh letak warna hijau pandan @pakai serbuk kunyit sikit sebagai warna kuning..
nak putih pun boleh..letak beberapa helai daun kari,daun limau purut dan daun pandan..masak mcm masak nasi biasa.
.kalau nak mencuba cara lain boleh juga masak nasi lemak..makan dengan rencah nasi kerabu .
..siap
UNTUK ULAM2NYA PULA
kobis manis@bulat
bunga kantan
3 batang serai
daun ceylon@selum
daun kesum
kacang panjang
pucuk serai kayu
ulam2 kampung~~~kalau ada..kalau x ada buatlah mana yg ada saja
.SEMUA DIHIRIS NIPIS2.. campur sekali.
sudah ready..tepikan
SOLOK LADA
BAHAN2NYA
cili hijau secukupnya~~~basuh dan toskan..
lepas itu belah buang bijinya.
.tepikan..1/2 biji kelapa putih~~~parut ye.
.*5 ekor ikan sadine selayang~~~ambik isinya
*1/2 inci halia*3 ulas bwng merah
*3 sudu besar kerisik
*sedikit lada hitam
*sedikit gula melakasedikit garam2 cwn santan pekat cara2nya yg bertanda
* bland kering sampai hancur kemudian campur ngan kelapa putih.
.masukkan sedikit garam..gaul sebati kemudian bolehlh sumbat kat cili yg dibelah td...dah siap susun dlm periuk..
masukkan santan..letak sedikit garam dan gula...jgn terlebih masin...
masak hingga mendidih dan cili masak..dah sia
p.nk lg sedap boleh masak sekali ngan pucuk ubi kayu.
.susun kat dasar periuk sebelum letak cili..jd 2 dlm 1..ada sayur sekali..ok.
.selamat mencuba.
PART BUDU TUMIS
..BAHAN2NYA1 biji kelapa~~~diambil santan 2 x perah..
masukkan dlm periuk
*2 biji bwng besar
*1/2 inci halia*2 btng sera
i*4-5 tangkai cili kering~~~kalau suka..kalau guna cili boh@giling masukkan 1 sudu besar je..
1/2 cwn budu
1 keping asam kepingsedikit gula dan garamsemua yg ada tanda
*bland hingga hancur...masukkan dlm periuk yg ada santan td..masak guna api slow dan kacau selalu..
lpastu baru masukkan asaM keping.,budu dan daun2 yg dihiris td.
.masak hingga pekat dan naik mnyak.
.letak garam dan suaikan rasa masin manisnya..
.hati2 masuk garam takut terlebih masin sbb budu td dah masin.
.tepikan..kalau suka boleh masukkan daun kunyit dan daun kaduk yg dihiris halus2
sambal nasi kerabu
 cili api dan besar secukupnya
..belacan bwng
merah,cuka mkn,
garam
 gula
limau kasturi.
..semua masukkan dlm bland..limau kna buang biji..bland separuh hancur..rasa bg masm sikit dan manis..garam secukupnya..
selepas perah air limau kasturi @ nipis..nk lg sedap biarkan semlman..kna buat sambal dululh.
.BUDU MENTAH
..beli dan tuangkan dlm mangkuk..perah asam limau nipis..kalau suka boleh potong bwng merah..
RESEPI DARI :suhaimi Dan Wan Ruslina


No comments:

Pulut Mangga Thailand

Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan  3 biji mangga  2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...