Wednesday, February 1, 2012

Talan Berlauk


3 CAWAN SANTAN
3 SUDU MAKAN TEPUNG JAGUN
 1 CAWAN TEPUNG GANDUM
1 SUDU TEH GARAM
1 BIJI TELOR

CARA MENBUAT
1.KACAU SEMUA BAHAN SEHINGGA SEBATI DAN TAPISKAN
2.TUANG DLM LOYANG KUKUS SELAMA 30 MINIT

BAHAN INTI DAN HIASAN
200GM DAGING KISAR
2 BIJI KENTANG POTOBG DADU KECIL(reen guna keladi )
2 BIJI CILI MERAH CINCANG
1 LABU BAWANG BESAR POTONG DADU
1 PEKET REMPAH KARI AYAM BABA'S
DAUN SUP
DAUN BAWANG
 1 SUDU BESAR MINYAK MASAK
GARAM DAN GULA SECUKUP RASA
#reen tambah lagi udang kering di sangai kemudian di belnder utk hiasan
bijan untuk di tabur.. sangai kejap
daun sup daun bawang..

CARA
PANASKAN MINYAK TUMIS BAWANG BESAR
MASUKAN REMPAH KARI MASAK HINGGA WANGI
MASUK KAN DEGINGDAN KENTANG
KACAU RATA
BIAR SEHINGA SEMUA NYA EMPUK
SEJUK KAN DAN TABURKAN ATAS ADUNAN YG TELAH DI KUKUS TADI

No comments:

Pulut Mangga Thailand

Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan  3 biji mangga  2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...