Thursday, February 9, 2012

Kuih Lompat Tikam

BAHAN UNTUK LAPISAN HIJAU
3 CAWAN SANTAN CAIR
1 CAWAN TEPUNG BERAS
1 SUDU MAKAN TEPUNG JAGUNG
1 SUDU TEH AIR KAPUR
1/2 CAWAN JUS PANDAN + SIKIT PEWARNA HIJAU
GARAM SECUKUP RASA

CARANYA
1.GAULKAN SEMUA BAHAN LAPISAN HIJAU DAN TAPIS
2.KACAU ATAS API SEKEJAP
3.TUANG DLM LOYANG DAN KUKUS 15 MINIT

BAHAN UNTUK LAPISAN PUTIH
4 CAWAN SANTAN PEKAT
1 1/2 CAWAN TEPUNG BERAS
1 SUDU MAKAN TEPUNG JAGUNG
1 SUDU TEH GARAM

CARANYA
1. SATUKAN SEMUA BAHAN KEMUDIAN TAPISKAN
2.KACAU ATAS API SEKEJAP
3.CAKARKAN SEDIKIT PERMUKAAN HIJAU DAN TUANGKAN ADUNAN PUTIH
4. KUKUS SEMULA 15 MINIT LAGI
5. SEJUKAN DAN BOLEH DIHIDANGKAN DENGAN GULA MERAH

BAHAN UNTUK AIR GULA MERAH
2 CAWAN AIR
1 CAWAN GULA MERAH
1 CAWAN GULA PASIR
1 HELAI DAUN PANDAN
*JERANGKAN SEMUA BAHAN HINGGA MENDIDIH KEMUDIAN TAPIS

3 comments:

khairiah khaizu said...

saya suka ini kuih....

Shiela said...

saya share recipe ni yer Reen.. ada masa nak cuba gak.. masehh.. :)

arifida said...

big tq sis,trlaksana jua prmintaaan sy n akn di realitikn resepi ni dgn kadar segera...hiii3 ;-D

Pulut Mangga Thailand

Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan  3 biji mangga  2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...