Wednesday, January 25, 2012

Sosej Bun


DOH
250 GM TEPUNG HIGH PROTEIN
50 GM GULA HALUS
1/2 SUDU TEH GARAM HALUS
1 SUDU BESAR SUSU TEPUNG
1/4 SUDU TEH IMPROVER
1/4 SUDU TEH SOFTERNER
30 GM ( PUKUL SEBIJI TELOR DAN TIMBANG 30 GM)
6 GM YIS (MAURIPAN)
30 GM MENTEGA
125 ML AIR SUAM
10 BATANG SOSEJ YG DIREBUS SEKEJAP DAN DITOS . KERINGKAN
TELUR LEBIHAN TADI MASUK KAN  1 SUDU KECIL SUSU PEKAT GAUL SEBATI
UNTUK DI SAPU ATAS ROTI
BIJAN UNTUK DI TABUR DI ATAS ROTI

CARA
1. SATUKAN SEMUA KECUALI AIR GAUL RATA DAN TUANG AIR SEDIKIR DEMI SEDIKIT      ULI HINGGA  JADI DOH
2. ULI SEHINGGA DOH JADI ELASTIK,LEMBUT DAN TIDAK MELEKAT DI MANGKUK ADUANAN
3. ULI TANPA HENTI SELAMA 10 HINGGA 15 MINIT
4.REHAT KAN SEBENTAR DOH .
5.AMBIL DOH .TUMBUK KELUARKAN ANGIN
6.CANAI ROTI MEJADI BENTUK 4 SEGI TEPAT
7.POTONG MEMANJANG BAHAGIKAN KE 10  BAHAGIAN
8.AMBIL 1 BAHAGIAN LILITKAN PADA SOSEJ PASTIKAN SIMPUL PERMULAAN KEMAS SUPAYA
   TIDAK TERBUKA SEMASA PROSES MENBAKAR NANTI
9.SUSUN DALAM DULANG SAPU TELOR LEBIHAN TADI YG BERCAMPUR DGN SUSU PEKAT DAN TABURKAN BIJAN DI   ATAS  ROTI
10.BIARKAN 45 MINIT SEHINGGA NAIK
11..PANAS KAN OVEN 190C SELAMA 10 MINIT
12. BAKAR 25 MINIT ATAU SEHINGGA PERANG KEEMASAN ..PADA  SUHU 190C








No comments:

Pulut Mangga Thailand

Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan  3 biji mangga  2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...