Wednesday, January 25, 2012

Roti Kacang Merah

DOH ROTI
250 GM TEPUNG HIGH PROTEIN
50 GM GULA HALUS
1/2 SUDU TEH GARAM HALUS
1 SUDU BESAR SUSU TEPUNG
1/4 SUDU TEH IMPROVER
1/4 SUDU TEH SOFTERNER
30 GM ( PUKUL SEBIJI TELOR DAN TIMBANG 30 GM)
6 GM YIS (MAURIPAN)
30 GM MENTEGA
125 ML AIR SUAM
INTI KACANG MERAH
TELUR LEBIHAN TADI MASUK KAN  1 SUDU KECIL SUSU PEKAT GAUL SEBATI
UNTUK DI SAPU ATAS ROTI
BIJAN UNTUK DI TABUR DI ATAS ROTI

CARA
1. SATUKAN SEMUA KECUALI AIR GAUL RATA DAN TUANG AIR SEDIKIR DEMI SEDIKIT      ULI HINGGA  JADI DOH   
2. ULI SEHINGGA DOH JADI ELASTIK,LEMBUT DAN TIDAK MELEKAT DI MANGKUK ADUANAN
3. ULI TANPA HENTI SELAMA 10 HINGGA 15 MINIT
4.REHAT KAN SEBENTAR DOH .
5.AMBIL DOH .TUMBUK KELUARKAN ANGIN
6.BAHAGIKAN DOH JADI KECIL MASUK INTI KACANG MERAH
7.LEPERKAN DAN GUNTING SEKELLING MENJADI SEPERTI BUNGA
8.PANAS KAN OVEN 190C SELAMA 10 MINIT
9.SAPUKAN TELOR LEBIHAN TADI DAN TABURKAN BIJAN
10.BAKAR SELAMA 25 MINIT SUHU 190 C ATAU SEHINGGA KUNING KEEMASAN..
 Rancangan reen dengan rina anak dara reen nak buat cup cakes hari ini.. ermm tiba tiba projek bertukar menguli buat roti la pulak.. macam biasa kerja rina menyukat semua bahan bahannya .. dan reen menguli
seronok juga menguli adunan tanpa berhenti 15 minit ..terasa mulus jari jemari ku hehhehe..

No comments:

kongsiresepi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...