Wednesday, July 20, 2011

Karamel Pandan.

 Untuk gula hangus
- 3 sudu besar gula...hanguskan dalam loyang...tidak  perlu letak air

 Bahan bahan

- 5 biji telur 
- 1/2 tin susu pekat...
- 1sudu kecil  esen vanilla
-  sedikit pewarna hijau
- 1 cawan  perahan air pandan ( boleh gantikan susu cair )
- 1sudu besar tepung jagung

cara cara
- semua bahan2 itu saya masuk kan dalam blender kemudian tapis.
   tuang dlm loyang gula hangus tu.
   kukus 20min....tidak perlu  tutup loyang dengan aluminium foil sbb
   nanti kita nak terbalikkan juga
-  setelah masak...biarkan sejuk.kemudian terbalikkan..
   masuk kan ke dalam peti ais.. hidangkan semasa sejuk ..

8 comments:

Acik Erna said...

assalam reen nampak sedap pulak ni..acik ambik resepi ye..

mala said...

salam kak - guna loyang size brapa ya? saya C&P resepi dulu nak try puasa nanti,

Norehan Shariff said...

acik erna
sila kan .. selamat mencuba .

Norehan Shariff said...

mala
saya guna loyang 6x6.sahaja je saya terap .. bentuk loe untuk snap gambarnya..

mala said...

ok kak. thank you. nak kena double la resepi ni. utk puasa nk bg jiran2 sekali.

annor said...

as,mulaikum..norehan..nak tnya..klu x guna susu cair puding tu jd cam na..klu guna susu cair ngan air pandan tu..jadi cam na pulak..ke blh letak 22 sekali...

Norehan Shariff said...

annor
sorry lambat reply msj u i dah tgk fb u dah buat n u kata sedap.. mabelles ..tq

Shazagee said...

O..mama Ezureen rupanya, patutlah wajah seiras. Syabas dengan blog air tangan reen. NZ ingin nak jadi pengikut setia dan akan cuba resepi yg di pamerkan utk di kongsi bersama. Tahniah sebab tidak lokek dgn ilmu memasak dan sudi berkongsi dgn ramai followers. Semuga Tuhan merahmati Puan reen sekeluarga. Amin.

kongsiresepi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...