Monday, July 18, 2011

Cucur Hippo ... aka cucur badak

Bahan-bahan:
600gm keledek
1 1/2 - 2 cawan tepung gandum
Minyak utk menggoreng
Bahan inti:
1/2 biji kelapa parut
3 biji bawang merah**
2 ulas bawang putih**
3 sudu besar udang kering**
2cm kunyit hidup**
2 batang serai**
** dikisar
2 sudu besar cili kisar (kalau nk pedas tambah lagi)
Garam dan gula
Minyak
Cara penyediaan inti:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar hingga naik bau.
2. Masukkan cili dan masak hingga pecah minyak.
3. Masukkan kelapa parut, garam dan gula, gaul rata.
4. Kecilkan api dan masak sambil dikacau selalu hingga serunding berderai tetapi tidak kering. Angkat dan sejukkan.
Cara penyediaan kulit:
1. Kupas keledek, potong kecil2 dan rebus dengan 1 sudu teh garam hingga keledek empuk.
2. Toskan dan lenyek hingga lumat. Masukkan tepung gandum, gaul rata hingga menjadi doh yang lembut.
3. Bentukkan bulat mengikut citarasa sendiri.
Cara penyediaan cucur badak:
1. Ambil doh yg telah dibulatkan tadi dan leperkan. Masukkan inti di tengahnya dan tutup kembali. Buat sehingga selesai.
2. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng cucur badak hingga kuning keemasan.

5 comments:

faa.rosli said...

sdapnye cucoq..hihihi

Gee® said...

rajinnya dia... nak cucuq 2 ketoi

HomeKreation said...

Wah, udang yg besar macam badak...hehehe. Ini fevret Along dari kecil lagi....

Nurul said...

K Reen, bestnya cucur hippo tu... heheh ;D
Udang seketul2..

Norehan Shariff said...

cik an jumpa udang besar je tapi x jumpa HIPPO tu yg tempek je ..:)

kongsiresepi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...