Tuesday, June 7, 2011

Apam Moist Coklat

Memang sedap dan ringkas sangat nak menbuat nya rugi rasanya jika tak mencuba terima kasih Puan Zuriana Abd Latip.sedapnya sehingga suami saya berulang ulang makan..



  BAHAN : A
-1 CWN GULA
-1/2 CWN SERBUK KOKO
-1/2 CWN SUSU CAIR
-1/2 CWN SUSU PEKAT
-1/2CWN MINYAK
* MASAK ATAS API PERLAHAN HINGGA PEKAT...TUTUP API..SEJUKKAN

BAHAN : B
-3/4 CWN T/GANDUM
-1 SDT BAKING POWDER
-1 SDT SODA BIKARBONAT
*AYAK SEMUA...

BAHAN C
-3 BIJI  TELOR
*PUKUL SEHINGGA SEBATI


TOPPING : coklat masakan+marjerin+susu cair...semua agak2 saja..masak atas api perlahan hingga pekat...

CARA:
-satukan bahan B dan C dalam bahan A.secara berselang seli..
gaul dengan senduk saja.setelah sebati masukkan ke dalam loyang yang telah  disapu minyak..@ lapik kertas...kukus 45minit..jika kukus dalam papercup kecil 15 minit sahaja




8 comments:

REEN KHAN SHARIFF said...

wsalam.. terima kasih sudi singgah ke dapur saya..

Maizah Jalil said...

Assalam ....nampak sedap..minta izin copy resipi nak cuba. TQ

REEN KHAN SHARIFF said...

wslm.. maizah..sila kan ..memang sedap dan mudah sgt2..

HajaR aZlin said...

salam...nampak sedap..nak try lah...izin nak copy yer...senang2 datang la jguk blog saya...http://hajarazlin.blogspot.com

REEN KHAN SHARIFF said...

sila kan hajar.. mekasih sudi singgah dapur saya ...

aa said...

salam pn. time kaseh kerna sudi kongsi2 resepi yg mudah & simple sgt..suka3x.. tapi nak tnye klau guna papercup 15mnit, klau dlm loyang brape lame ye..? mekasih..:)

REEN KHAN SHARIFF said...

jika mengunakan loyang lebih kurang 1/2 jam..
jika mengunakan paper cup just 15 minit sahaja.

Unknown said...

vahhh kak reen...sedap3x....
meh sini 5-6 ketuii.....sedap nyer mkn time mendung2 nih...

Pulut Mangga Thailand

Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan  3 biji mangga  2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...