Monday, May 16, 2011

Sambal Belacan Mangga

Sambal belacan.. teringat saya masa dulu dulu kalau aruah mak nak memasak saja bila part nak menumbuk sambal belacan..ini paling saya tidak suka sebab lesung batu itu dah berat.saya ini dulu kurus keding.. adik saya gelarkan saya bini POPEYE..
Macam2 teknik saya buat untuk mengelak mata terkena cili semasa menumbuk salah satu nya ambil surat khabar lama lubangkan masuk ke dalam anak lesung batu.. selamat la ..dari pecikan cili padi.
 Lagi satu kegemaran saya..semasa menolong aruah mak saya meniaga .Dulu dulu pun aruah mak tak suka gunakan blender untuk menbuat sambal belacan.tukang tumbuk belacan saya atau adik saya.pas settle saja menumbuk baki sambal yang tertinggal dalm lesung itu..saya akan ambil nasi panas panas masuk kan ke dalam lesung tu ..peerghh kesedapan nya tidak boleh dicakap la..nikmat nya lepas itu mengelupur cari air sirap limau sejuk sebab lidah rasa dah terbakar ..hahaha.. itu la cerita sambal belacan..
Kalau ikut saya senang saja..semua saya blender saja .. kalau aruah mak masih ada gerenti dia kurang gemar sambal belacan saya ..hehehe..sebab katanya sambal belacan saya tak kick sebab sambal belacan orang malas nak guna lesung batu.

2 comments:

Mak Qis said...

sama la..dl2 masa kecik akak pun salu buat gtu pas mak tumbuk sambal belacan.mak la yang ajar gtu...sedap giler kan..tp pedas pn leh wat giler jugak..hehehe

Norehan Shariff said...

Mak Qis.. time makan pedas pun.. berulang suap..pas abis baru rasa macam nak terbakau lidah...

kongsiresepi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...