Monday, April 25, 2011

Lempeng Kelapa

Lempeng Kelapa paling mudah..lama betul saya tidak buat..kebetulan terasa sangat nak makan pagi tadi.Itu yang plan nak buat lempeng kelapa ini untuk juadah makan malam kami sekeluarga untuk mengantikan capati menu rutin kami.semua nya saya tidak sukat main curah aje dalam bekas
BAHAN BAHAN(semua puan agak 2 ye sukatan nya.. mcm kita buat cekodok)
TEPUNG GANDUM
SEDIKIT SUSU CAIR
KELAPA PARUT PUTIH
GARAM
AIR 
CARA CARANYA
SEMUA NYA DI BANCUH.ADUANAN BIAR CAIR SUPAYA SENANG KITA NAK LAYAR PADA PAN ..SEBELUM ITU SAPU KAN SIKIT MINYAK ATAU BUTTER PADA PAN..
SEDAP DI MAKAN BERSAMA SAMBAL IKAN BILIS,KARI ,ASAM TUMIS.DULU SAYA SUKA CECAH DENGAN GULA.




5 comments:

AnakChott said...

Thanks kak...esok sarapan saya try buat...kat sini ada tepung cap sauh je...org kata tak boleh makan jenama ni....tu yg lama saya tak beli tepung...nanti saya pg giant :)

mala said...

kami panggil 'tempek' hehehe dah lama sangat tak makan. dulu-dulu mak suka buat untuk breakfast/minum petang

eny said...

saya pernah mkn lempeng nyior masa kat terengganu..lebih kurang mcm yang akak buat..tapi mmg sedap..cuma kelapa dia tak parut,dia letak slice2..mcm minum air kelapa tu.

rini said...

akak...mcm mne nk wat roti tempayan tu??? rase nk try wat sndri je nihhh...huhuuuu

Norehan Shariff said...

rini.. roti tempayan kena la beli tempayan dulu hehehe akak x reti la kena tanya bai la pulak kita hehehe

kongsiresepi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...