KUIH KERIA SEBELUM DI GORENG
Bahan bahan
- 500gm ubi keledek
- 1 cawan tepung gandum
- Sedikit garam
- 3 sudu besar gula dan sedikit air
SELEPAS DI GORENG |
TARA!!!!!!!!!! SIAP DISIRA... |
- Rebus ubi keledek hingga empuk.
- Toskan airnya dan bubuh sedikit garam.
- Lenyek sampai hancur sementara ubi masih panas.
- Rehatlah dulu sementara menunggu ubi betul2 sejuk.
- Bila sudah sejuk, masukkan tepung gandum dan uli hingga sebati.
- Buatlah bentuk seperti gelang dan goreng.visi cik an..terap dengan acuan kuih donat.
- Petua tak nak bagi tangan melekat dengan aduan sapu tapak tangan dengan minyak
- Setelah siap digoreng, masak gula dgn air dalam kuali lain.
- Didihkan gula hingga pekat.
- Masukkan kuih tadi dan kacau hingga rata. Bagi semua kuih kena gula.
- Kacau hingga gula nampak bertali baru boleh tutup api.
- Dah tutup api , kacau lagi hingga gula kering dan kuih dan tidak melekat.
No comments:
Post a Comment