KUIH KERIA SEBELUM DI GORENG
         Bahan bahan
- 500gm ubi keledek
 - 1 cawan tepung gandum
 - Sedikit garam
 - 3 sudu besar gula dan sedikit air
 
![]()  | 
| SELEPAS DI GORENG | 
![]()  | 
| TARA!!!!!!!!!! SIAP DISIRA... | 
- Rebus ubi keledek hingga empuk.
 - Toskan airnya dan bubuh sedikit garam.
 - Lenyek sampai hancur sementara ubi masih panas.
 - Rehatlah dulu sementara menunggu ubi betul2 sejuk.
 - Bila sudah sejuk, masukkan tepung gandum dan uli hingga sebati.
 - Buatlah bentuk seperti gelang dan goreng.visi cik an..terap dengan acuan kuih donat.
 - Petua tak nak bagi tangan melekat dengan aduan sapu tapak tangan dengan minyak
 - Setelah siap digoreng, masak gula dgn air dalam kuali lain.
 - Didihkan gula hingga pekat.
 - Masukkan kuih tadi dan kacau hingga rata. Bagi semua kuih kena gula.
 - Kacau hingga gula nampak bertali baru boleh tutup api.
 - Dah tutup api , kacau lagi hingga gula kering dan kuih dan tidak melekat.
 




No comments:
Post a Comment