- 250gm tepung beras
- 250gm tepung gandum
- 1/2 cawan gula pasir
- 2 cawan air
- 1 1/2 cawan gula melaka
- Minyak secukupnya untuk menggoreng
- Sedikit garam
- Ayak tepung gandum dan tepung beras bersama. Masukkan gula pasir,garam dan gaulkan rata
- Larutkan gula melaka bersama air,tapiskan.
- Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam tepung dan gaul sebati.
- Biarkan 30 minit
- Panaskan dalam 3/4 cawan minyak masak dan senduk 1 adunan. goreng sehingga kembang baru dibalikkan.
- Angkat dan toskan minyaknya.
7 comments:
kat sarawak ni panggil penyaram kak..hehe..cantik ah kuih akak nih. gambar pun da bomb
Biasa2 je Hasue..
wah yang ini kegemaran Liz ..nanti Liz cuba buat yer
ooo kalau tempat Azie pulak kuih nie dipanggil cucur jawa..anyway thanks ye...nak cuba le...
salam ramadan buat reen,ada masa jenguk2 le blog Azie pulak....
sha pon panggil cucur jawa gak
sha pon panggil cucur jawa gak
ooooo....sedep..to...bah...nypsayut.....pokk..pokk...
Post a Comment