Friday, April 1, 2011

Kuih Penyaram

         Bahan2:
  • 250gm tepung beras
  • 250gm tepung gandum
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 2 cawan air
  • 1 1/2 cawan gula melaka
  • Minyak secukupnya untuk menggoreng
  • Sedikit garam
       Cara2:
  1. Ayak tepung gandum dan tepung beras bersama. Masukkan gula pasir,garam dan gaulkan rata
  2. Larutkan gula melaka bersama air,tapiskan.
  3. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam tepung dan gaul sebati.
  4. Biarkan 30 minit
  5. Panaskan dalam 3/4 cawan minyak masak dan senduk 1 adunan. goreng sehingga kembang baru dibalikkan.
  6. Angkat dan toskan minyaknya.

7 comments:

HaSue said...

kat sarawak ni panggil penyaram kak..hehe..cantik ah kuih akak nih. gambar pun da bomb

Norehan Shariff said...

Biasa2 je Hasue..

Liz said...

wah yang ini kegemaran Liz ..nanti Liz cuba buat yer

Azieshah said...

ooo kalau tempat Azie pulak kuih nie dipanggil cucur jawa..anyway thanks ye...nak cuba le...
salam ramadan buat reen,ada masa jenguk2 le blog Azie pulak....

sHa AhM@d said...

sha pon panggil cucur jawa gak

sHa AhM@d said...

sha pon panggil cucur jawa gak

pokk.. said...

ooooo....sedep..to...bah...nypsayut.....pokk..pokk...



kongsiresepi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...