Bahan A
1 cawan tepung gandum
2 biji telur(saya tak taruh pun telor)
2 helai daun pandan
1 cawan air suam
1/2 cawan susu cair atau santan
1 sudu teh garam,
pewarna hijau
sedikit minyak utk disapu pada kuali
Inti
1/2 biji kelapa parut putih
3/4 cawan gula merah
sedikit air
1 helai daun pandan
1 sudu besar tepung pulut/jagung
Cara Penyediaan
Untuk inti: Masukkan kelapa parut,air dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan.
Masak hingga pekat dan taburkan sedikit tepung untuk kentalkan intinya.
Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah.
Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.
Untuk dadar :
Satukan semua bahan A dan kisar dengan blender hingga halus dan tidak berketul.Tapis Panaskan kuali, leser dengan sedikit minyak dan masukan sedikit aduanan yang diwarnakan ke dalam botol muncung 3.picitkan diatas pan menbulat tunggu kering kemudian sendukkan 1/2 senduk adunan tadi dan layangkan kuali agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung
12 comments:
Kalau di Brunei kami panggil kuih linggang..tapi tak ada lah berjalur begini...mungkin dipermodenkan supaya agak nampak berselera..
macam mana nk dapatkan belang dia? xpaham juga instruction yg diberi.. mohon perjelaskan.. tq!
mula mula picit secara mebuaat corak nya atas pan tunggu kering kemudian layar kan adunan seperti biasa kita buat kuih ketayap..
memang menarik betul kueh ketayap Reen..
nanti nak cuba resepi ketayap reen
pulak.. roti jala anak kt awesome..
nanti nk cb resepi kue ketayap reen
pulak, menarik, menyelera n kreatif...
salam, ada beza tak kalau tak letak telur?
salam nurul
terpulang pada citarasa.. keduanya pun ok
terima kasih :)
wow..really creative Reen Khan..boleh calon master chef ni..thanks for sharing..mama norma sri damansara kl
Post a Comment